14 Ekim 2009 Çarşamba

Politize Edilmiş Bir Futbol Karşılaşması!!!



Türkiye -Ermenistan
2010 Dünya Kupası Grup Maçı 14.10.2009 Saat: 21:00'de
ATV'den Canlı Yayınlanacak.

Türkiye - Ermenistan arasında oynanacak futbol maçı, bir spor karşılaşması olmaktan ziyade politize edilmiş siyasi bir gösteri karşılaşmasına dönüştü. Simon Kuper'in kitabına verdiği ''FUTBOL ASLA SADECE FUTBOL DEĞİLDİR'' adının, içinde verdiği gerçekliğin ne denli doğru olduğunu bugün bir kez daha yaşayarak görüyoruz. Aslında Kuper bu başlığı yazarken ve kitabında futbola siyasetin bulaştığını kastememişti. Futbolun, insalara verdiği heyecen, coşku, sevinç, korku, gözyaşı, atraksiyon, organizasyon ve ekip ruhu ile milyonlarca insanı etkilediğini ve bunun kaçınılmaz sonucu olarakta milyonlarca insanı etkileyen bu oyunun artık bir oyun olmaktan çıktığını ve futbolun asla sadece futbol olamayacağını anlatmıştı. Ancak bugün geldiğimiz bu noktada ise bu başlığın verdiği mesajın anlamı değişti. Bursa'da alınan güvenlik önlemleri bir maç için o kadar fazla ki, bu bile sadece kendi başına bu maçın sadece bir maç olmadığının kanıtı. Sanırım, stadta maçı izlemeyi düşünenler iki kere bu kararlarını gözden geçireceklerdir. FIFA'nın stada Azerbeycan bayrağının sokulmamasını istemesi, hükümetin demokratik açılıma bir de Ermenistan açılımını eklemesi ve maç öncesi Ermenistan ile imzalanan protokol, maçı spor müsakabasından çıkardı ve maça, iyice siyasi bir nitelik kazandırdı.

İmzalan protokolden, protokolün ne getirip ne götüreceğinden, hükümetin demoratik açılımlarından ya da demokrasi ve insan hakları çığırtkanı olan kendilerini gelişmiş mediniyetler olarak adleden devletlerin ve mensuplarının, stada Azerbaycan bayrağı sokulmasının yasaklanmasını istemeleri gibi insan hak ve hurriyetlerine, demokratik tepki gösterme isteklerine engel oluşturmak için giriştikleri bu çelişkili davranışlarından bahsetmek, tarihi ve siyasi bir yaklaşım sergilemek sadece spora başka anlamlar yüklemek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmekten öteye gitmez. Aslında bu maçın, sadece bir spor müsabakası olması ve grupta hiçbir iddası kalmamış iki takımın grup maçlarını tamamlamak adına sahaya çıktıkları bir karşılaşma olması gerekirdi. Ancak maçın, bu yaklaşımdan ve söylemden uzak siyasi bir kimlik kazanması, sonrası için bu spor dalına vurulmuş bir darbedir.

Siyasi meselelerin ve devlet sorunlarının tartışılacağı ve çözüme ulaştırılacağı yer futbol sahası olmamalıdır. Futbol bir spor dalı olarak, tüm insanların ilgi odağı ve paydaşı bir değer taşıma niteliği ile evrensel bir olgu haline gelmiştir. Evrensel bir olgu içinde insanların ve devletlerin kişisel çıkarlarını öne çıkarma çabaları ise bu olguya zarar verir. Sonuçta ne olursa olsun, ne kadar çok şey yazılıp, çizilirse çizilsin, sporsever olarak bizler bu maçın sadece bir spor karşılaşması olduğunu hatırlayalım. Bırakalım futbol bir spor dalı olarak kalsın.

Medeniyet, insan hak ve hürriyetlerinin sadece bir devletin sınırları içinde yaşayan insanları değil, tüm dünya devletleri içinde yaşayan insanları kapsadığını hazmedebilmektir.

Hiç yorum yok: