25 Temmuz 2009 Cumartesi

Fenerbahçede Kurumsallaşmanın Önemi

Bugün Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Yüksek Divan Kurulu Olağan Toplantısında Sayın Nihat Özdemir yaptığı konuşmanın bazı bölümlerine dikkatinizi çekmek istiyorum. Konuşmanın bu bölümlerinin Fenerbahçenin geleceği adına önemli olduğunu düşünüyorum. Daha evvel Sayın Aykut kocamanın sportif direktör olarak göreve getirilmesinin önemine dikkat çekmiş ve bu anlayışın fenerbahçede kurumsal bir yapı kazanması gereğini vurgulamıştım.

Sayın Nihat Özdemir, Aykut Kocaman'ın sportif direktörlük görevine getirilmesinin, kulüp yapısında kurumsallaşma faaliyetlerine paralel olarak, profesyonel futbol şubesinde de kurumsallaşma çabasının bir örneği olduğunu söyleyerek, konunun önemini dile getirdi. Fenerbahçe'de yöneticilerinden birinin bu konudaki yaklaşımın kurumsallaşma çabası olarak değerlendirmesi ve bu yönde yapılan bir çalışma olduğunu dile getirmesi gelecek dönemlerde dünya devleri ile mücadele edebilecek bir yapılanmanın ilk adamı olduğu kanaatindeyim. Bu anlayışın devamı ve gereği yerine getirilerek umarım kurumsal yapı sağlanır.

Ayrıca Andre Dos Santos ve Cristian Oliveira ile yapılan sözleşmelerin beş yıllık oluşu üzerine Sayın Aykut Kocaman, ''Fenerbahçenin geleceğini planlamak zorundayız bunun için çalışıyoruz'' demesini bu kurumsal yapılaşmanın bir sonucu olarak görüyorum.

Yanlız şunu demiyorum -Andre Dos Santos ve Cristian Oliveira transferi fenerbahçenin geleceği için yerinde transferler. Ben burada kurumsallaşmanın bir kulübün geleceği, büyümesi ve devamını sağlayabilmesinde büyük önem arz ettiğini vurgulamaya çalışıyorum. Çünkü bir kurumun büyümesi ve devamını sağlayabilmesi için yapılan çalışmaların devamı gerekir ve bu geleceğin planlanması ile mümkün olabilir. Dolayısıyla bunları gerçekleştirmekte kurumsal bir yapı ve profesyonel bir yaklaşım ile olur.

Andre Dos Santos ve Cristian Oliveira transferinin fenerbahçenin geleceği için önemini ise bize zaman gösterecek :) Umarım bugün yapılmış olan bu transferler Yönetim, Aykut Hoca ve Sayın Daum açısından bir hüsran ile sonuçlanmaz.

Saygı, Sevgi ve Umudunuzu Kaybetemeyin...

24 Temmuz 2009 Cuma

Andre Clarindo Dos Santos, Cristian Oliveira Baroni ve Deivid İmzaladı

Fazla söze gerek yok, artık resmen Fenerbahçeli oldular. Andre Clarindo Dos Santos ve Cristian Oliveira Baroni ile 5yıllık Deivid ile de 3 yıllık sözleşme imzalandı. Mehmet Topuz'un imza töreninde başkanımızın bulunduğu hatırlandığında, bugünkü imza töreninde Sayın Aykut Kocamanın yer almasının, Sayın Aykut Kocamanın bu transferlerde ne denli önemli rol oynadığının bir kanıtıdır kanaatindeyim. İmzadan sonra Fenerbahçe'nin bu sezon tanıtımı yapılan formalarını giyen 3 yıldız Fenerbahçenin başarısı için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler.

Christian Poulsen, Arjen Robben , Andriy Shevchenko Transfer Haberleri

Juventus Teknik Direktörü Ciro Ferrara, Christian Poulsen’i, İspanya’da düzenlenen ve Beşiktaş’ın da katıldığı Barış Kupası kadrosuna almaması üzerine basında bu fotbolcu yine Fenerbahçe ile anılmaya başladı. Peki bu futbolcu transfer edilirmi? Yakın zamana kadar basında bu tür haberlerin yer almasını normal karşılanabilirdi. Zira Fenerbahçe, Billica dışında yabancı futbolcu transferi yapmamıştı. Orta sahada ön libero mevkiinde oynayan Christian Poulsen oynadığı mevkie Cristian Oliveira transferi gerçekleştirilmişken hala bu haberlerin yapılıyor olması, sadece gazete sayfalarını doldurma çabasından öteye geçemez. Kısacası bu futbolcunun bu saatten sonra transferi mümkün değildir...

İspanya´nın ünlü gazetesi Marca gazetisinde ve bugünde yerli basında Arjen Robben haberleri yer alıyor. Yabancı kontenjanının dolu olması, sol kanat için fenerbahçenin Andre Dos Santos transferini gerçekleştirmesi ve takımın şuan stoper arayışında oluşu gibi sebeplerden dolayı, forvet ve sol kanatta sol açık olarak oynayabilen bu yıldız futbolcunun transferinin de pek mümkün olmadığını ve bu transferinde sadece gazete sayfalarını doldurma çabasından öteye geçemeyeceğini söyleyebiliriz.

Bu arada İspanya basınında ve yerli basınımızda çıkan bir başka haber ise Andriy Shevchenko transferi üzerine... Ukraynalı golcü İstanbul’a indiği an, Daniel Güiza’nın ise gönderileceği yazılıyor. Açıkçası sayın başkanımızın Shevchenko ilgisini bilmeyen yoktur. Ancak yine Poulsen, Robben transferleri gibi bu transferinde aynı sebeplerden dolayı pek mümkün olacağını düşünmüyorum. Zira Sayın Daum'un, Guiza'nın takıma geç katılmasından sonra yaptığı açıklamalar forvet olarak ona güvendiği yönündeydi. Bu nedenlede bu mevkie yabancı bir oyuncu düşünüldüğünü zanetmiyorum. Fenerbahçe Edu'nun sözleşmesini henuz askıya almadı. Eğer bu gerçekleşir ve yabancı kontenjanı açılırsa bu kontenjanın stoper mevkii için kullanılacağını düşünüyorum.

Kısacası Christian Poulsen, Arjen Robben, Andriy Shevchenko için yer alan haberler sadece basın tarihinde sayfaları süsleyen haberler olarak yerini alacaktır...

Diğer taraftan basında gün geçmiyorki Lugano hakkında haber çıkmasın. Uruguaylı futbolcunun Avrupa´daki arayışlarının sonuçsuz kalması üzerine her gün bu konuda basında birçok haber çıkıyor. Edu'nun sözleşmesi askıya alınırsa yabancı kontenjanını bu mevkiie kullanılması gerekliliğini daha önceki yazılarımda defalarca dile getirdim. Zaten duyumlarımda bu yönde. Peki Uruguaylı futbolcu ile tekrar anlaşılmalımı? Bu soru ile ilgili anketimiz sitemizde günler önce yerini almıştı zaten ve Lugano defteri kapanıncaya kadarda bu soruyu soracağız. Benim bu konudaki fikrim önceki günlerde anlaşılması yönünde iken günler geçtikçe bu konunun uzaması bende bazı kuşkular yaratmaya başladı. Ancak şu an Fenerbahçenin bu mevkie duyduğu ihtiyaç, Lugano'nun kalitesi ve takıma uyumu göz önüne alındığında, transferde bu futbolcu ile anlaşılması hiçte uzak bir ihtimal olmadığı gibi en mantıklı yaklaşım gibide görünüyor.
Saygı ve sevgi ile kalın...

22 Temmuz 2009 Çarşamba

Fenerbahçe Süper Ligin En Değerli Takımı

Alman internet sitesi transfermarkt.de'nin araştırma verilerine göre; Fenerbahçe, Andre Santos, Cristian, Mehmet Topuz, Özer Hurmacı, Bilica ve Bekir İrtegün transferlerinden sonra süper ligin en değerli takımı oldu. Yaş ortalaması 25.6 olan 29 kişilik kadrosunun toplam bonservis bedeli 100.926.000 Pound (113.400.000 Euro) olan Fenerbahçe, böylece Turkcell Süper Lig'in en değerli takımı olarak birinci sırada yer aldı.


2009/10 Sezonu öncesi Keita, Leo Franco ve Gökhan Zan gibi yıldız oyuncuları kadrosuna katan Galatasaray'ınsa 34 kişilik kadrosunun 97.766.500 Pound (109.850.000 Euro) değeri ile ligde ikinci sırayı alırken, 2008/09 Sezonu'nda Turkcell Süper Lig ve Fortis Türkiye Kupası sahibi Beşiktaş michael Fink, Nihat Kahveci, Matteo Ferrari, İsmail Köybaşı, Erkan Zengin transferleri ile birlikte 26 kişilik kadrosu ise, 86.241.000 Pound (93.650.000 Euro) 'luk değeri ile üçüncü sırada yer bulabildi.
Şuan 138 yabancı futbolcunun forma giyeceği 18 takımlı Süper Lig'in 2009/2010 Sezonu'nda toplam değeri ise 635.371.000 Pound oldu.

Transfermarkt.de'de Fenerbahçe futbol takımının oyuncu değerleride şu şekilde verilmekte.


merak eden olur dedim :) Saygı ve sevgi ile kalın...

Aykut Kocaman ve Fenerbahçe'de Yılın Transferleri.

Fenerbahçe'nin bu seneki transferleri geçtiğimiz seneki transfere oranla daha kaliteli ve yerinde transferler( öncelikli mevkilere olmasada ). Transferler kaliteli ve yerinde, ancak hala yeterli değil transfer şart. Sayın Daum'da istiyor zaten:)

Transferde politikasındaki başarının Sayın Aykut Kocamanın sportif direktörlüğe getirilmesinin bir netecesi olduğunu düşünüyorum. Sayın Aykut Kocaman hem futbolcuğu hem kişiliği ile mükemmel bir insan olmakla bereber teknik direktörlüğü ilede beğeni kazanan büyük bir insan. Sayın Aykut Kocamanın hocalık, futbolculuk tecrübesi ve fenerbahçeliliği ile takımımıza gerekli olan transferlerin gerçekleştirilmesinde en büyük rolü oynadığı kanaatindeyim. Transferlerin gecikmesinin nedenide fenerbahçenin bugüne kadar spor direktörü olarak böyle bir insanı görevlendirmemesinden kaynaklandığı da açıkça gözüküyor. Yerinde bir karar alınarak bu sene Aykut hoca sportif direktörlüğe getirildi. Umarım bu anlayış fenerbahçemizde kurumsal bir yapı kazanır. Takımı tanıyan, hocalık ve futbolculuk yetenekleri üst düzeyde bulunan bir insanın böyle bir göreve getirilmiş olması ayrıcalık yaratıyor. Yaratmaya da devam edecek umarım...
Saygı ve sevgi ile kalın

Bir Gün Herkes Fenerbahçeli Olacak

Başkanımız bu şekilde hızla transfere devam ederse o ''bir gün'' çok yakın bir zamanda gelecek :) Bir gün herkes fenerli olurmu olacak elbette. Umarım bu transferler takıma bu sene büyük katkı yapar, Şampiyonluklar ve Avrupa Kupalarında başarılar gelir.

Fenerbahçede son transferler ve ilk onbir?

Fenerbahçemizin yaptığı son iki süper transferden sonra takımın ne kadar güçlendiği, daha transfer yapılıp yapılmaması gerektiği, yapılması gerekiyorsa hangi mevkilere yapılması gerektiği (ki sayın Daum transfer yapılmasını istiyor) ve transferlerin acaba doğru yerlere yapılıp yapılmadığı konusunda bende bazı soru işaretleri oluştu. Oturdum, sahaya girecek ilk onbirde kimler olur, bu ilk onbirde altı yabancı kimler olabilir, hangi yabancılar yedek kalabilir, saha dizilişi ve oyuncu değişiklikleri muhtemel nasıl olabilir diye düşünüp bu soruların yanıtlarını aradım. Yukarıdaki resimde görülen muhtemel onbiri oluşturmaya çalıştım. Resimde de görüldüğü üzere yeni transferleri takıma yerleştirdikten sonra, takıma en az iki transfer daha yapılması gereği ortaya çıkıyor. Bu yapılması gereken transferlerden bir tanesininde kesinlikle ilk onbirde oynayacak yapıda ve savunma oyuncusu olması gerekiyor. Kısacası Bilicanın yanına transfer yapılmalı ve Bilica'nın açıklarını kapayacak kadar hızlı ve aynı zamanda kafa hakimiyetide olacak özleklikte olmalı bu futbolcu. Yukarıdaki dizilişte sahada beş yabancı bulunmakta dolayısıyla bu durumda savunmaya alınacak futbolcu yabancı olabilir. Tabiki Edu'nun sözleşmesi askıya alınır yada Kaptan Alex türk vatandaşı yapılırsa bu durum mümkün olur. Zira Fenerbahçenin hali hazırda 8 sözleşmeli yabancısı bulunmakta. Yukarıdaki saha dizilişinde görüldüğü gibi birde forvet mekiine transfer yapılması gerekiyor. Savunma oyuncusu ya da forvet oyuncusundan biri ancak yabancı olabilir ( sahada en fazla altı yabancı olacağından ). Forvet mekiine alınacak futbolcu tercihen bence türk olmalı( Halil Altıntop tercih sebebidir ). Zira defans bloğuna düşünülecek futbolcunun şuan Türkiye(güzel ülkem)'den olması mümkün gözükmediği için, yabancı olmasını gerektiriyor. Dolayısıyla forvete türk futbolcu alınmasını da zorunlu kılıyor. Resimde mavi bölge içine aldığım orta saha bölgesinde ise Daum farklı kombinasyonlar deneyebilir. Ancak Kaptan Alex, Cristian ve Deivid'in bu bölgede oynaması en kuvvetli adaylar olması ve sol bekte Andre'nin oynayacak olması ve savunmada Bilicanın banko olarak gözükmesi, ayrıca alınacak savunmacının yabancı olması durumu göz önüne konduğunda Guzia ve R. Carlosa yedek kulübesi gözükmektedir. En kuvvetli ihtimal ise Guiza'nın oynaması olur ki buda Deivid'in yedek olacağı anlamına gelir. Şu halde Guziza'nın oynaması forvete alınması gerekli futbolcunun yine türk olmasını gerektiyor. Zira kenardan sokulmak istenecek bir yabancı oyun şablonunu bozmasın (özellikle defans bloğunu). Pek gözükmüyor olsada bence sağ beke Gökhan'a bir alternatif yaratılmalı. Zira ne Önder Turacı ne de Ali Bilgin o mevkiin adamı. Ancak daha evvel o bölgede oynatıldıkları için yazdım. Ali daha çok orta saha ve sağ açık oyuncusu iken, önder Billica ve Bekir tarzı bir futbolcu. Sonuç olarak: Son iki transferler takıma mutlaka güç katacaktır ancak öncelikli bölgelere yapıldığı kanaatinde değilim. Ama artık transfer gerçekleştiğine göre takım için yapılacak yada yapılması gerekekenleri bir sıralayalım.
1. Transfer şart üstelik bir savunmaya ve birde forvete.
2. Edunun sözleşmesi askıya alınmalı, yada Alex türk vatandaşı yapılmalı. Mümkünse ikisi birden yapılmalı :)
3. Gökhan Gönül'ün mevkisine onu aratmayacak bir futbolcu gerekiyor. ( tercihen Hamit Altıntop )
Kısacası forvete Halil Altıntop Alınır ve yanında Hamit Altıntopta gelirse Ballı Kaymaklı Ekmek Kadafı olur :) Zira hamit hem orta saha hemde Gökhanın yeri için biçilmiş kaftan :) ve sağ bek için gerekli altenatiflerde fazlalaşmış olur. Ayırca yabancı kontejyanı etkilenmemiş olur.
O zaman yükselerek arşa değer şanımız ve o zaman belki üst üstte 3sene şampiyon takımımız:)
Transfer ile ilgi daha evvelki Fenerbahçe transferde nereye gidiyor? yazımda bugün yazdıklarıma ışık tutuyor. İncelemenizde fayda görüyorum :)
Saygı ve sevgi ile kalın...

21 Temmuz 2009 Salı

Kayıp Adam Guiza Bulundu...

İnterpol ve birçok gizli servisin aradığı:) Daniel Guiza ortaya çıktı. Fenerbahçe'nin flash transferler yaptığını ve forvet mevkiinede bir oyuncu transferi gerçekleştirmek için yoğun çalışmalarda bulunduğunu duyan Guiza soluğu Almanya Kampında aldı. Guiza'nın vakit kaybetmeden yarın sabahtan itibaren koşulara başlayarak bu mevkiin transfer gerektirmediğini göstermesi bekleniyor. İlgilenenlere duyrulur.

20 Temmuz 2009 Pazartesi

Fenerbahçe'de Flash Transferler...

İKİ Brezilya'lı Andre Clarindo Dos Santos ve Cristian Oliveira Baroni Fenerbahçe'de. Brezilya'nın Corinthians kulübünden transfer edilen bu iki futbolcudan Andre Clarindo Dos Santos sol bek, Cristian Oliveira Baroni defansif orta saha olarak görev yapmaktadır.
Andre Clarindo Dos Santos
Doğum: 8 Mart 1983 (26)
Boyu 1,80 m
Mevkii: Sol bek, Sol Kanat
Futbolculuk kariyerine Figueirense takımında başlayan 26 yaşındaki sol bek, atletik yapısı, sol ayağını raket gibi kullanabilmesi ve saha içinde çabukluğu ile ön plana çıkıyor. Flamengo ve Atletico Mineiro takımlarınında formasını giyen Andre Dos Santos, 2008'de Corinthians'ta transfer oldu. Corinthians ile oynadığı 64 maçta 18 gol kaydetme başarısını gösterdi. Brezilya Milli Takımı'nda 5 maçta forma giyen Andre Dos Santos'un kariyerinin en büyük başarısı 2009 Konfederasyon Kupası şampiyonluğudur.
Cristian Oliveira Baroni
Doğum: 25 Haziran 1983 (26)
Boyu 1,83 m
Mevkii: Ön libero
Futbol kariyerine Brezilya'nın Atletico Paranense takımında başlayan 26 yaşındaki orta saha oyuncusu, Brezilyanın en iyi defansif orta sahalarından birisi olarak, üstün top tekniği ve mücadeleci karakteriyle tanınıyor. 2008'de Corinthians'ta transfer oldu. Cristian 2005 yılında Brezilya Kupası'nı, 2008 yılında Taça Guanabara, Rio Janeiro şampiyonasını ve Serie B şampiyonluğunu kazanırken, corinthians ile Paulista liginde zafere ulaştı.
Artık bu İKİ brezilyalı futbolcu Fenerbahçenin başarısı için ter dökecek.
Alex, R. Carlos, Deivid, Vederson ve Billica ile beraber yedi Birezilya'lı futbolcu Fernerbahçemizin başarısı için çaba harcayacak. Bu kadar brezilyalı futbolcunun yeraldığı takımımız yakında BreFenerzilya ismi ile dünyaya açılacak :)
Aklıma gelmişken sayın başkan ve sayın aykut kocaman 19.07 hafta sonuna yani tatil gününe denk geldi diye sanırım transferi 20.07 açıkladılar :) ya da dünya fenerbahçeliler gününü kutlarken transferleri unuttular:) Aman canım birgün gecikmeli olsada trasferler geldi ya.
Sabreden derviş muradına erermiş:)

19 Temmuz 2009 Pazar

19.07 Transfer Beklentileri Balon Oldu Uçtu...

Hamit ALTINTOP, Mauricio, Tim BOROWSKİ, Kevin KURANYİ, Cristian ve niceleri basının gündeminde hala yer alıyor. Bazıları başka takımlara transfer oldu, bazıları gelmem diye tutturdu bazıları ise parada para diyerek anlaşmaya yanaşmadı, Fenerbahçenin ve basının gündeminden düştü. Ancak hala yazılı ve görsel basında transfer konusunda haberler çıksada taraftarımızın 19.07 tarihi kursağında kaldı ve transfer beklentileri boşa çıktı. Kısacası diyebilirizki 19.07 tarihi transfer beklentileri, balon oldu uçtu.

Önümüzdeki günlerde bu isimlerden biri yada birkaçı belki tranfer edilir. Ancak bir takımın transferde hazırlık maçlarının üçüncüsünü de oynadığı halde hala transferi sonlandıramamış olması kaygı verici. Sezon öncesi kamptaki çalışmalar ve maçlar, transferlerin takıma uyumu, takımın sisteminin ve oyunun şekillenmesi için yapılan hazırlıklar değil mi? Öyleyse neden transfer hala yok?

başlıklı yazılarım da bu soruya yanıt bulmaya çalıştım. Anlayacağınız yine başa döndük.

Saygı, Sevgi, Hoşgörü ve Sabır Dilekleriyle...


Bir takımda lider futbolcu çok olabilir ama kaptan tektir.

Geçtiğimiz günlerde Teknik Direktörümüz Christoph Daum, takımda sorumluluğun dağıtılması ve birden fazla lider olması gerektiğini belirterek "Sadece bir kişinin değil, bir çok kişinin sorumluluk istemesi lazım" ifadesini kullanmış, Fenerbahçe'nin hazırlık maçlarında Alex'ten başka Emre ve Roberto Carlos gibi oyuncuların da kaptan olarak sahaya çıkacağını, ancak sezon başlamadan bir kaptan belirleneceğini söylemişti. Bunun örneklerini hazırlık maçlarında göstermeye başladı. Ulm ile oynanan ilk hazırlık maçında takımın başında sahaya kaptan olarak çıkan Alex, Nürnberg karşısında da sahadaydı ama bu kez pazubandı Roberto Carlos’un koluna takmıştı. Ayrıca sahada Alex’ten sonraki kaptanlar Semih ve Volkan varken. Sayın Daum fenerbahçedeki ikinci dönemine farklı bir daum olarak başladı kanısındayım. Ancak kaptanlık gibi bir görevin bu şekilde el değiştirmesi umarım kaptanlık sıfatını zedelemez. Zira sayın Daum sorumluluğu dağıtarak birden fazla lider olmasını sağlarken bütünleştiricilik ve birleştiricilik görevini yerine getiren ve sahada işler kötüyü gitmeye başladığında tüm oyuncuların önce saha içinde ne yapacağına baktığı kaptanı ve onun kaptanlık sıfatını zedelerse, takım kimin etrafında sahada bütünleşeceğini şaşırır ki ozaman istenilen başarı elde edilemediği gibi başarısızlık ile karşılaşılır. Bir takımda lider karakterde çok fotbolcu olabilir. Bu futbolcuların bu karakterlerini maçlarda ön plana çıkararak onlarlardan daha fazla yararlanma yoluna gidelebilir. Ancak kaptanlık pazubandı bu karakterdeki futbolcuların koluna takılarak bunun sağlanabileceğini düşünmediğim gibi işler yolunda gitmediğinde, takımda çok başlılığa sebep olacağına ve takımı kutuplaşmaya götüreceği kanaatindeyim. Bu konuda sayın Daum'un dikkatli olması ve lider karakterdeki futbolcuların takıma katkılarını artırmak için dehasını kullanarak başka yöntemler bulması gerekteği düşündesindeyim. Bir takımda lider özellikte birçok futbolcu olabilir ancak tüm lider futbolcularında bulunduğu takımın, sadece ''bir kaptanı'' olacaktır. Saygı ve sevgi ile kalın...