1 Ağustos 2009 Cumartesi

Mazide Bir Anı Olan Kupa Organizasyonları


Atatürk Kupası

Futbol Federasyonu, Ulu Önder M. Kemal Atatürk adına 4 kez kupa organizasyonu düzenledi. 1955 yılında ilki düzenlenen Atatürk Kupası turnuva usulü ile yapıldı.Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Adalet ve Vefa takımları bu turnuvaya katıldı. Turnuvada Fenerbahçe ikinci olurken birinci Adalet ilk Atatürk Kupası'nın sahibi oldu. Adalet takımı kapandığı için bu kupa şu anda Adalet Fabrikasının şeref bölümünde bulunmaktadır.

İkinci Atatürk Kupasını Fenerbahçe, Beşiktaş’ı ve Galatasaray’ı yenerek kazandı. 34 yıl aradan sonra tekrar 10 Kasım 1998 tarihinde Ulu Önder Atatürk'ün ölümünün 60. yılında üçüncü kez düzenlenen en büyük kupa Atatürk kupasını da yine Fenerbahçe, Beşiktaş’ı yenerek müzesine götürdü. 1 Kasım 2000’deki son kupayı Beşiktaş, Galatasaray galibiyetiyle elde etmiştir.

86 yıllık Cumhuriyet tarihimizde, cumhuriyetimizi kuran Atamız adına bu güne kadar 4 kez kupa organizasyonu düzenleyerek vefa örneği gösteren Federasyonumuza da teşekkürler!!!

Başbakanlık Kupası

Başbakanlık Kupası, ilk kez 1944 yılında oynanmaya başlanmıştır. 5 yıl devam eden kupa, Türkiye Amatör Futbol Birincisi ile Milli Küme Şampiyonu arasında oynanmıştır. 1950 yılında Milli Küme'nin son bulması ile Başbakanlık Kupası da 1966 yılına kadar yapılmamıştır. 1966 yılında Türkiye Futbol Federasyonu uygulamayı yeniden başlatmıştır. 1982, 1983, 1984 yıllarında ise ara verilmiştir. Son kez 14 Mayıs 1998 tarihinde Fenerbahçe'nin bu kupayı kazanmasından sonra Başbakanlık Kupası tekrar kaldırılmıştır ve mazideki yerini almıştır.

Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası ( TSYD kupası)

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından 1963 yılında düzenlenmeye başlanan ve sonrasında gelenekselleşen bir turnuva idi. İstanbul Şubesi'nin düzenlediği "Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası" İstanbul'un üç büyük kulübü olan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray arasında oynanırdı. 1968 - 1969 sezonunda oynanmayan bu kupa, 1999 - 2000 sezonundan sonra, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'ın istemesi üzerine kaldırılmıştır. Kupayı en son Galatasaray kazanarak müzesine götürmüştür. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş bu kupayı 12'şer defa kazanma başarısı göstermişlerdir. Artık sadece Anadolu'da düzenlenmektedir. Şu sıralar TSYD Ankara Turnuvası oynanmakta ve TRT ekranlarından canlı olarak yayınlanmaktadır. Turnuvaya 4 Takım katılıyor.

YORUM

Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası (TSYD kupası) sezon başlarında düzenlenen bir hazırlık turnuvası olması ve üç büyük takımımızın lige hazır olup olmadıklarını görmemiz açısından bence önemli bir turnuvaydı. Ancak üç büyük kulübümüz bunu sakıncalı bulmuş olmalı ki kupa turnuvası kaldırıldı ve bu kupada mazideki yerini aldı.

Sözün özü, bir dönem ülkemizde oynanan bu kupa organizasyonları şimdi mazide bir anı olarak hatırlanıyor ve kupalar müzelerimizde tarihi bir kanıt olması adına tutuluyor.

Bu arada bir sözümde TFF ve Üç büyüklerimizin Başkanlarına olacak. Abuk sabuk takımlar ile yapılan hazırlık maçları veya organizasyonlara katılmak suretiyle Türk futbolunu yüceltilmesi ve takımlarınızın Avrupa düzeyinde mücadele edebilecek bir seviyeye gelmesini beklemek umuttan öteye geçemez. Dünyada olduğu kadar ülkemizde de oldukça fazla ilgi gören futbol maçları ile ulusal bir heyecan yaşanmaktadır. Bu nedenle lig öncesi özellikle Avrupa kupalarında oynayacak takımların katılımlarının sağlanacağı bir Kupa turnuvası düzenlenmesini son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde bugün Sivaspor'un daha öncede diğer büyük takımlarımızın yaşadığı hayal kırıklıklarının önüne bir nebze olsun geçilecektir kanaatindeyim. Ulusal bir kanaldan da şifresiz yayınlanacak bu turnuvanın, Futbola, Süper Lig'e ve Kupalara olan ilgiyi daha da arttıracağı açıktır.

ÖNERİ

Turnuvanın ismi: ATATÜRK TURNUVASI
Turnuva Katılımcıları; Turkccell Süper Lig'i ilk 5'te bitiren ve Bank Asya 1.Lig'ten Turkcell Süper Lige çıkmayı başaran 3takım olabilir. Süper Lig'i ilk 5'te bitiren takımlar arasında Fortis Türkiye Kupası Şampiyonu yoksa 5. olan takım yerine Fortis Türkiye Kupası Şampiyonunun katılabileceği 8 takımlı böyle bir turnuva organizasyonu, lige yeni çıkan takımların kendilerini görmeleri için, ilk 5'teki takımlarımız içinse Avrupa kupaları öncesi iyi bir hazırlık turnuvası olabilir.

Hiç yorum yok: